List of public pages created with Protopage

pàgina 1

Bookmarks

Per saber-ne més...

Rich sticky notes

Dia Internacional de la Dona

El 8 de març s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents.
La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit. La història canvia, és dinàmica, i el sentit dels símbols i significats també.

Reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l’origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.sufragistes

1. ANTECEDENTS

Des de l’inici de la revolució industrial, la població femenina de sectors populars es va incorporar al treball assalariat.

Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l’edat de treball de les criatures, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los.


ELS FETS DE NOVA YORK
En l’origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona, tradicionalment s’han destacat diversos fets puntuals:

En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.


EL DRET A VOT

Ja que les dones contribuïen amb el seu treball -tant el remunerat com el domèstic- al creixement de l’economia dels seus països, volien tenir el dret a participar en l’àmbit públic. Aquesta participació se centrà, durant unes dècades, en la reivindicació del dret de vot per a les dones, l’altre gran eix que conflueix en la celebració d’aquest dia.

La primera declaració programàtica reivindicant el dret de vot, la van fer les dones nord-americanes, el 1848, reunides a Seneca Falls.

Anys després, les sufragistes angleses van fer de la reivindicació del dret de vot per a les dones l’eix central de les mobilitzacions. Les seves accions i les seves idees van traspassar fronteres i van tenir repercussions en altres països.


Font: Origen del 8 de març


pàgina 2

Rich sticky notes

Algunes dates històriques

1909

El Partit Socialista dels Estats Units d'Amèrica va declarar el 28 de febrer el primer Dia Nacional de la Dona. Aquesta diada la  van seguir celebrant l'últim diumenge de febrer fins a 1913.


1910

La Internacional Socialista, reunida a Copenhaguen, va proclamar el Dia de la Dona, de caràcter internacional com homenatge al moviment en favor dels drets de la dona i per a ajudar a aconseguir el sufragi femení universal. No es va establir una data fixa per a la celebració.


1911

Com a conseqüència de la decisió adoptada a Copenhaguen l'any anterior, el Dia Internacional de la Dona es va celebrar per primera vegada (el 19 de març) a Alemanya,Àustria, Dinamarca i Suïssa, amb mítings als quals van assistir més de 1 milió de dones i homes. A més del dret de vot i d'ocupar càrrecs públics, van exigir el dret al treball, a la formació professional i a la no discriminació laboral.

Menys d'una setmana després, el 25 de març, més de 140 joves treballadores, la majoria immigrants italianes i jueves, van morir en el tràgic incendi de la fàbrica Triangle en la ciutat de Nova York.

Aquest succés va tenir grans repercussions en la legislació laboral dels Estats Units, i en les celebracions posteriors del Dia Internacional de la Dona es va fer referència a les condicions laborals que van conduir al desastre.


1913-1914

En el marc dels moviments en pro de la pau que van sorgir poc abans de la primera guerra mundial, les dones russes van celebrar el seu primer Dia Internacional de la Dona l'últim diumenge de febrer de 1913.

En la resta d'Europa, les dones van celebrar mítings entorn del 8 de març de l'any següent per a protestar per la guerra o per a solidaritzar-se amb les altres dones.


1917

Com reacció davant els 2 milions de soldats russos morts en la guerra, les dones russes van escollir de nou l'últim diumenge de febrer per a declarar-se en vaga en demanda de "pa i pau". Els dirigents polítics van criticar l'oportunitat de la vaga, però les dones la van fer de totes maneres. La resta és història: quatre dies després el Zar es va veure obligat a abdicar i el govern provisional va concedir a les dones el dret de vot. Aquest històric diumenge va ser el 23 de febrer, segons el calendari julià utilitzat llavors a Rússia, o el 8 de març, segons el calendari gregorià utilitzat en altres països.


les Nacions Unides

El 1977 les Nacions Unides van declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.


Font: Dia de la Mujer. Historia


Dones i Premi Nobel

DONES QUE HAN REBUT UN PREMI NOBEL


m_curie       r_menchu    g_mistral       W_Maathai
Marie Curie                            Rigoberta Menchú              Gabriela Mistral              Wangari Maathai


  1. Si cliqueu sobre el nom de cada una trobareu una pàgina web amb informació. Llegiu-la atentament a veure si sabeu contestar aquestes preguntes:
2. Després podeu obrir aquest arxiu *, escriure-ho i imprimir-lo.

* Necessiteu tenir el programa Adobe Reader per visualitzar l'arxiu

Per investigar...

lupa

 

Coneixeu la resposta a aquestes preguntes?
Si no les sabeu podeu investigar-ho.

 

  1. Des de quan poden votar les dones a España?
  2. Quantes dones han obtingut el Premi Nobel i en quines categories?

Per buscar informació

Per buscar informació a Internet escriviu la paraula  en una de les "caixes" i després premeu el botó corresponent.

pàgina 3

Rich sticky notes

Vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada van fer l’any 1881, en demanda de millors condicions de treball.

Frases

c_arenal Concepción Arenal (1820-1893): «La sociedad no puede en justicia prohibir el ejercicio honrado de sus facultades a la mitad del género humano»


c_arenalAlva Myrdal ( 1902-1986): «Lo que debe ser garantizado no es tanto el "derecho al trabajo de las mujeres casadas" como el "derecho a casarse y tener hijos" de las mujeres trabajadoras.» (1941)


c_arenal Federica Montseny (1905-1993): «Cuando me hice cargo del Ministerio me esforcé en buscar personal idóneo, con la voluntad de potenciar la presencia femenina en este mundo político, del que la mujer se había visto casi siempre marginada.»

c_arenal Marcela Lagarde: «como nos abocamos a transformar radicalmente el mundo, cada mujer precisa, así mismo, cambiar radicalmente. Para las feministas, cada mujer es la causa del feminismo. Cada mujer tiene el derecho autoproclamado a tener derechos, recursos y condiciones para desarrollarse y vivir en democracia. Cada mujer tiene derecho a vivir en libertad y a gozar de la vida»

Font: Mujeres

Els drets de la dona a España

m_telo


Fa només 25 anys que a Espanya una dona, sense el permís exprés del seu marit, no podia treballar, ni cobrar salari, ni exercir el comerç, ni ocupar càrrecs, ni obrir comptes corrents, ni treure el permís de conduir, ni tan sols posseïa personalitat jurídica pròpia.

Gràcies al treball de dones com María Telo es va poder aconseguir una reforma del codi Civil que va anul·lar aquesta situació que relegava a les dones a un estatus legal Jurídic idèntic al dels menors i els minusvàlids psíquics i que les obligava a obeir al marit per imperatiu legal.


Crèdits

La reproducció dels textos i les imatges d'aquestes pàgines web s'acull a l'article 32 del Reial decret legislatiu 1/1996,de 12 d'abril (BOE número 97, de 22 d'abril)

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Immaculada Vilatersana - març 2006